Οι κύριες τοποθετήσεις του επικεφαλής του #dwsepasa , κυρίου Βαγγέλη Λιόλιου.

“Καλημέρα σε όλους,

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ,

οι καιροί πλέον επιτάσσουν νέα ήθη και έθιμα, και δυστυχώς δεν ήταν δυνατή η δια ζώσης επικοινωνία μας.

Λόγω και της άλλης μου ιδιότητας, αυτή του γιατρού,  θα ήταν λίγο αντιφατικό να διοργανώνουμε μία παραδοσιακή συνέντευξη τύπου εν καιρώ πανδημίας.

Έχουν περάσει σχεδόν 7,5 μήνες από την μέρα που ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία του #dwsepasa.   Είχα αναφέρει και τότε ότι η επιθυμία μου ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ και καλέσαμε όλους τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στον διάλογο.

Αυτό που συνέβη στο μεσοδιάστημα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου.

Την πλατφόρμα #dwsepasa επισκέφθηκαν 13.254 άτομα, είχαμε 478 παρατηρήσεις, σκέψεις, προτάσεις, ανησυχίες. Τη στιγμή που -το αναφέρω καθαρά ως σύγκριση- στη διαβούλευση του αθλητικού νομοσχεδίου που αφορούσε το σύνολο των αθλημάτων και όχι μόνο το μπάσκετ είχαμε 673 προτάσεις.

Κυριολεκτικά δεκάδες, εκατοντάδες σωματεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας έδειξαν έμπρακτα το πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για να ακουστεί η φωνή τους.

Σε όλο αυτό το διάστημα των 7,5 μηνών γύρισα όλη την Ελλάδα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μακριά από τους δημοσιογράφους. Γιατί ήθελα να ακούσω δια ζώσης, ήθελα να αφουγκραστώ και να μιλήσω με όλους αυτούς τους παράγοντες που κρατάνε ζωντανό το μπάσκετ.

 

Κατάφερα να μιλήσω προσωπικά με πάρα πολλά σωματεία, από όλες τις κατηγορίες, και παρότι είδα αρκετά διαφορετικά ζητήματα που τα απασχολούν, πάντοτε υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής. Η ανάγκη αυτών των σωματείων  -που το φωνάζω και θα το λέω συνέχεια ότι αποτελούν το κύτταρο του μπάσκετ-  να έχουν ενεργή συμμετοχή στην επόμενη μέρα του αθλήματος.

Δεν ήμουν κι ούτε θα γίνω ποτέ κάποιος που  κάνει κριτική χωρίς να καταθέτει προτάσεις.

Ο καταγγελτικός λόγος όταν δεν συνοδεύεται από λύσεις, είναι απλά χάσιμο χρόνου.

Εδώ απαιτούνται αλλαγές και όραμα.

Σεβόμενοι το παρελθόν, γιατί ξέρετε το μπάσκετ δεν φύτρωσε ξαφνικά σε μία μέρα στη χώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, σεβόμενοι λοιπόν το παρελθόν πρέπει να τρέξουμε για την επόμενη μέρα γιατί δυστυχώς τα γεγονότα μας έχουν προσπεράσει.

Το βασικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση, είναι ότι αυτή η επόμενη μέρα δεν ανήκει σε κάποιους, δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους, αλλά μας θέλει όλους μαζί.

Το μπάσκετ ενώνει, δεν γίνεται να μας χωρίζει.

Στη χώρα μας είναι σπάνιες οι συναινέσεις, είναι τέτοια η ιδιοσυγκρασία μας και το ταπεραμέντο μας που πάντα προκύπτουν εμπόδια. Αλλά να  σας πω την αλήθεια, δεν μπορώ να βρω έναν λόγο που θα με εμπόδιζε να συνεργαστώ με κάποιον που νοιάζεται αποδεδειγμένα για το μπάσκετ.

Και δεν μιλάω γενικά και αόριστα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε παρουσιάσει τις βασικές αρχές μας και τις αξίες μας για το μπάσκετ που οραματιζόμαστε. Το δηλώνω ξεκάθαρα, κάθετα και απόλυτα πως οποιοσδήποτε ενστερνίζεται αυτές τις αρχές και αυτό το όραμα είναι ευπρόσδεκτος.

Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω ήδη πολλούς ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει -ανθρώπους του μπάσκετ, παράγοντες, αθλητές πρεσβευτές του αθλήματος-  εμπνεόμενοι από τους ίδιους στόχους τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα, να δηλώνουν παρών για την επόμενη μέρα.

Το όραμα του #dwsepasa λοιπόν,  υπάρχει εδώ και καιρό διαθέσιμο στο ομώνυμο site και περιλαμβάνει τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ.

Τα σημεία αυτά, και το λέω με ειλικρινή χαρά και ικανοποίηση, μονοπώλησαν κάθε μπασκετική συζήτηση που αφορούσε τις εκλογές, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η επιλογή μας να ακούσουμε τα σωματεία, οδήγησε στη λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων που τα ταλανίζουν και με τον καταστατικό χάρτη που παρουσιάσαμε στις αρχές Ιουνίου προτείναμε ρεαλιστικές λύσεις.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω εν τάχει τα βασικά σημεία του καταστατικού χάρτη:

 1. Σύγχρονη οργανωτική δομή και διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στο εσωτερικό της ομοσπονδίας

 

 • Το ΔΣ δεν θα λαμβάνει καμία αμοιβή
 • Η ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της ομοσπονδίας περνά στα στελέχη
 • Δημιουργία τμημάτων που να ακούν τις ανάγκες της αγοράς (marketing & ΙΤ)

 

Το ΔΣ βάζει στόχους, ορίζει το οργανόγραμμα, ελέγχει τους εργαζόμενους βάσει ποιοτικών κριτηρίων και ποσοτικών αποτελεσμάτων. Δεν εμπλέκεται με τη λειτουργία γιατί πολύ απλά δεν γίνεται αυτός που ελέγχει να είναι ο ίδιος που ελέγχεται.

Κανένα άτομο του ΔΣ δεν αμοίβεται με οποιαδήποτε τρόπο, απο επιτροπές κλπ.

Αυστηρά και μόνο τα οδοιπορικά.

Γιατί πολύ απλά όπως οι άνθρωποι που αποτελούν τα ΔΣ των αθλητικών Σωματείων δεν αμείβονται – ακριβώς το αντίθετο γίνεται- γι’ αυτό και κατ αντιστοιχία δεν είναι συμβατό η σάρκα από τη σάρκα τους, το ΔΣ της ΕΟΚ να έχουν έμμισθη σχέση.

Όλοι όσοι δουλεύουν στην ΕΟΚ και αποτελούν μέρος του οργανογράμματος θα αμείβονται και θα ελέγχεται το έργο που παράγουν. Εδώ δεν πρέπει να υπάρχει εθελοντική προσφορά.

 

 1. Πλήρης διαφάνεια σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της ΕΟΚ
 • Οργανόγραμμα λειτουργίας
 • Διαφάνεια στα οικονομικά με ανάρτηση εσόδων και εξόδων στο site της ομοσπονδίας
 • Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

 

Πλήρης και απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Προσβάσιμη σε όλους μέσω Διαδικτύου. Απόλυτη οργανωτική διαφάνεια. Ποιός δουλεύει, με ποιά προσόντα, Ποιός είναι ο τομέας του κλπ.

Ηλεκτρονικά δελτία με αποτέλεσμα τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Σύγχρονο οργανόγραμμα προσαρμοσμένο στις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες με έμφαση στη ψηφιακή επικοινωνία με Ενώσεις και Σωματεία, στη σωστή εικόνα του αθλήματος και στη διείσδυση στη κοινωνία

 1. Λειτουργική διασύνδεση της ΕΟΚ με ενώσεις και σωματεία // διοικητικές αλλαγές και εξωστρέφεια

 

 • Επανασχεδιασμός καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Αναβάθμιση διαδικασιών που αφορούν τα πρωταθλήματα
 • Επαναπροσδιορισμός του ρόλου κάθε κατηγορίας στην ανασύνταξη του ελληνικού μπάσκετ
 • Απαλλαγή των εξόδων διαιτησίας γραμματείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο
 • Συνεργασίες με τοπικούς φορείς για κοινές δράσεις.

 

 

Στόχος της λειτουργίας της Ομοσπονδίας είναι η υποστήριξη του κυττάρου της που είναι το Σωματείο. Με έμφαση στο αναπτυξιακό κομμάτι. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια που θα υπάρχει η κρίση, ελάφρυνση όλων των σωματείων από τα έξοδα διαιτησίας και κριτών.

 1. Δημιουργία ξεκάθαρης ταυτότητας για την Ελληνική σχολή μπάσκετ

Κεντρικά σχεδιασμένη αναπτυξιακή διαδικασία

Επιμόρφωση στελεχών παραγόντων και προπονητών

Υιοθέτηση μοντέλου λειτουργίας που επιβραβεύει την παραγωγή παικτών

Εξωστρέφεια ομοσπονδιακών προπονητών

Συνεργασία με τους πρεσβευτές του αθλήματος (εθνικές ομάδες ’87, ’05,  ’06, ’09) για προβολή του μπάσκετ σε κάθε σπίτι.

Στόχος να τριπλασιάσουνε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ.

Αυτό θα γίνει με την έμπρακτη υποστήριξη των ακαδημιών και με στοχευμένο σχέδιο δράσης. Κίνητρα στις ακαδημίες, οικονομικά, τεχνογνωσία με συνεχή δωρεάν εκπαίδευση των προπονητών, γυμναστών, στελεχών, Καθορισμός υγιούς πλαισίου λειτουργίας των μάνατζερ

Η Ομοσπονδία είναι για να υποστηρίζει και βοηθά τους Συλλόγους και όχι για να δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξης τους και αντικίνητρα στην ενασχόληση των νέων παιδιών με το μπάσκετ.

Ο πλούτος της ΕΟΚ είναι τα αθλούμενα  παιδιά. Από αυτά θα προκύψουν οι επόμενη Εθνική Ελλάδος, οι επόμενοι παράγοντες, οι επόμενοι Διαιτητές, προπονητές και το κυριότερο οι επόμενοι υγιείς φίλαθλοι.

 1. Ανάπτυξη του 3Χ3

 

 • Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς
 • Διασύνδεση με τον σχολικό αθλητισμό
 1. Πλήρης αυτοτέλεια του επαγγελματικού μπάσκετ
 • Ισότιμη σχέση μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού μπάσκετ.

Μόλις χθες ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το αθλητικό νομοσχέδιο που ορίζει τον τρόπο της εκλογικής διαδικασίας των προσεχών εκλογών στις Ομοσπονδίες.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο τομή για τα αθλητικά δρώμενα.

Ουσιαστικά από χθες άνοιξε επίσημα η προεκλογική περίοδος των επόμενων εκλογών των  Ομοσπονδιών.

Σεβόμενος τους νόμους του κράτους, σεβόμενους τους θεσμούς του κράτους και έχοντας απεριόριστο σεβασμό στην ιστορία του αθλήματος που τίμησε τόσα χρόνια την Ελλάδα, που έφερε τίτλους στη χώρα, που έκανε όλους εμας να ασχοληθούμε από αγάπη με αυτό το άθλημα,

καταθέτω επισήμως την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της ΕΟΚ στις προσεχείς εκλογές.

Σεβόμενος όπως προείπα τους θεσμους και την ιστορία του μπάσκετ , τη Δευτέρα θα επισκεφθώ το Πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλο για να τον ενημερώσω επισήμως για την υποψηφιότητα μου, όπως αρμόζει άλλωστε, και για να συζητήσω μαζί του θέματα σχετικά με τις εκλογές.

Παράλληλα θα αποστείλω επιστολές προς τους Προέδρους όλων των Ενώσεων όπου θα τους ζητήσω να τους ενημερώσω για τις θέσεις μου, τόσο αυτούς όσο και τα Σωματεία, και να τους αναδείξω τον αναβαθμισμένο και  σημαντικό ρόλο που θα έχουν στην επόμενη μέρα που οραματιζόμαστε, έτσι ώστε όλοι μαζί να δουλέψουμε προς την ίδια κατεύθυνση για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές θα είναι μια μέρα με μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Αυτός ο αγώνας μας θέλει όλους ενωμένους προς την ίδια κατεύθυνση.

Η επιτυχία δεν απαιτεί έναν, δεν απαιτεί κάποιους.

Τους απαιτεί ΟΛΟΥΣ.

Το μπασκετ άλλωστε δεν χωρίζει, μόνο ενώνει.

Τις προσεχείς μέρες περιμένω όλους όσους αγαπούν το μπάσκετ, όλους όσους πιστεύουν και πρσβεύουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες.

Καλω όλους όσους συμφωνούν με τις προγραμματικές αυτές δηλώσεις να συστρατευθούν μαζί μου έτσι ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Όλοι όσοι πιστεύουν στις ίδιες αρχές και το έχουν αποδείξει με τη στάση τους είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι.

Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προυποθέσεις.

Για το μπάσκετ που μας αξίζει.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.”